För att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.
Möss Fakta
I Sverige finns det 3 arter av möss som kan komma in i våra hus. Husmus, Mindre Skogsmus och Större Skogsmus. Den art som främst finns i våra hem är husmusen. Husmusen är mellan 7 till 10 cm lång om man inte räknar med svansen och väger mellan 15-25 g.
Skillnad på husmus och skogsmöss är främst att husmusen är gråare, har mindre ögon och större öron.
Möss kan leva utomhus under sommarhalvåret men när det blir kallare flyttar husmusen och en del av skogsmössen in i husen. Möss kan lätt ta sig in i hus eftersom de är anpassade till att ta sig in i mycket små hål. En mus kan ta sig in i hål som är 6-7 mm, samma storlek som diametern på en blyertspenna. De kan även klättra upp för lodrätta väggar för att finna hål att ta sig in i värmen.
Husmusen bygger i regel bo i väggarna och man kan ofta höra möss krafsa inne i väggarna. Boet består ofta av tyg, papper eller liknande material. Husmusen förökar sig mycket snabbt, honan kan föda upp till 15 stycken ungar på en gång. Redan efter 3-4 veckor klarar sig ungarna själva och honan är redo föda en ny kull. Dessutom är de ungarna könsmogna efter 3 veckor.
Möss kan gnaga på mycket saker i hemmet så som mattor, trä- och plastsaker mm. Detta gör de inte bara för att finna föda utan även för att behålla den korrekta längden på sina tänder som aldrig slutar växa.
De äter helst frön men de kan även äta all möjlig annan mat. Förpackningar av kartong och liknande material utgör inte något hinder eftersom de lätt kan gnaga sig in till maten.
Första steget för att slippa möss i huset är att förhindra att de kommer in. Det är viktigt att täta hål och springor även om de ser obetydligt små ut. Man kan även hugga ner träd som står mycket nära huset då mössen kan klättra upp för träden och finna vägar in från taket.
Om en enstaka mus har tagit sig in kan det räcka med en musfälla men om de redan har skaffat sig ett bo och börjat föröka sig räcker det i regel inte med fällor. Då kan det fungera med ultraljudskrämmor. Dessa musskrämmor skapar ett ljud som vi människor och våra husdjur (förutom gnagare såsom hamstrar) inte hör men som mössen finner mycket irriterande. Detta ultraljud tränger dock inte in i väggar ut förhindrar endast att mössen befinner sig i rummet där musskrämman finns. Det finns även musskrämmor som kan skrämmer bort mössen från väggarna. Dessa skrämmor använder sig av Elektromagnetism som sänder ut ett pulserande ljud i alla elkablar i huset vilket mössen finner irriterande.
Batteridriven musskrämma
Musskrämma: Utomhus